Любов по време на карантина: проблеми и решения

Любов по време на карантина: проблеми и решения

Около три месеца след началото на строгата карантина в Китай се появи нова статистика: процентът на разводи в град Сиан, провинция Шънси, е скочил рязко нагоре. Данни за Италия все още няма, но хората все пак се шегуват: “След като всичко свърши, или ще имате трето дете, или развод”. Ако и вие сте семейни / обвързани и сте останали вкъщи от обявяването на извънредното положение от 13 март насам, със сигурност знаете за какво става въпрос. 

В момента прекарваме всеки един миг заедно, в един дом. Сутрин, обед, вечер. Работим заедно. Гледаме децата заедно. Учим заедно. Почти няма разлика между понеделник, петък, събота. И някои неща, които преди са оставали скрити измежду ежедневните излизания, сега изплуват наяве.

Кои са най-честите пречки за двойките, които в момента са заедно 24/7? 

Липса на лично време
Личното време е много важно. Изключително важно. Четене, медитация, видео игри, маникюр, гледане на филм, практикуването на всякакви хобита и творческа дейност – продължителното пренебрегване на тази необходимост може да доведе до натрупване на ненавист към човекът или хората, които “пречат” на неговото осъществяване. Тази ненавист избива или в хапливи ремарки и постоянна нервност, или в по-тихата, но също така тягостна ходеща депресия.

Решение: Говорете с партньора си всеки от вас да има минимум 1 час на ден само и единствено за себе си. Как ще прекарате този час си е изцяло ваше решение. Ако имате малки деца, нека партньорът да поеме грижата за тях, докато вие се насладите на своето време, а после ще направите същото и за него/нея. 

Относно личната интимност: ако смятате, че единственият шанс за уединение е, когато се къпете, можете да разгледате подходящи за това дискретни, водоустойчиви и тихи играчки за възрастни.

Липса на интимност
Човек би предположил, че когато са затворени заедно хората правят повече любов от всякога – и това в някои случаи е така. При други хора обаче се наблюдава пълно отдръпване в интимен план. Дали защото децата са постоянно вкъщи, защото на главата си имаме куп други тревоги или защото сме видели половинката си в друга светлина от обичайната – причините могат да бъдат много. Но със сигурност няма нищо по-тягостно от това двама души с разминаващо се желание да са затворени в едно помещение.

Решение: Ако тревожността е причина за липса на желание, споделете с партньора си какво ви мъчи – може да получите по-обективна преценка над ситуацията или двамата да намерите по-добро решение заедно. Ако нещо друго е в основата на нежеланието – например поведение, обида и т.н. е много важно да го споделите преди да се натрупа емоционално. И в двата случая е задължително да се изслушвате без да отхвърляте чувствата на отсрещния човек, защото това може още повече да убие желанието за близост.

Отегчение 
Тези, които не се оплакват от липса на интимност пък може вече да се чудят какво ново да опитат или как да разчупят монотонността помежду си. 

Решение: Сега е моментът да пробвате нови неща. Времето, което преди сте губели в отиване и прибиране от работа, например, можете да оползотворите по друг начин – научаване на нова техника като Шибари, опитване на нова фетиш практика или дори интимен фитнес. Всичко, което досега сте отлагали, може да дойде точно навреме, за да разведри атмосферата в спалнята.

Незаинтересованост спрямо другия
Единият партньор се побърква от притеснения по бизнеса си, докато другият няма подобни проблеми и съответно не проявява разбиране. Единият партньор изпада в тревожни състояния относно пандемията, докато другият нехае и твърди, че всичко това е глупост. Подобна липса на разбиране и позициониране в две крайности може да издигне висока стена между партньорите и да ги накара да се отчуждят, премълчавайки мислите и чувствата си.

Решение: споделяне, споделяне и пак споделяне. Тук е много важно какъв тип човек имате срещу себе си и какви сте вие самите. Ако възприятията ви са толкова коренно различни, че да не можете да стигнете до средно мнение в ситуацията, то ще ви е необходима голяма доза търпение и отказ от собственото его, за да се изслушате. Липсата на заинтересованост от мнението на другия обаче е първата крачка към загуба на всякакво желание за общуване – вербално и физическо.

Нещата, които досега не сме забелязвали
Истината е, че ако искате да разберете дали сте един за друг, трябва да заживеете заедно за постоянно. Едва сега обаче разбираме, че с работата и останалите ежедневни ангажименти, дори животът в един апартамент не е така “постоянен”, както е в момента. Заедно от сутрин до вечер, 7 дни в седмицата – това може да се окаже предизвикателство и да накара много хора да се замислят за избора, който са направили. Започвате да забелязвате малки неща, които преди са ви убягвали. Дребни нещица, които ви дразнят, а дори не знаете защо – начинът, по който той потропва с крак по стола, докато работи; звукът, който тя издава, когато отваря шкафовете; думите, които използва, докато говори по Скайп с колегите си; и още много…

Решение: Важно е да не забравяме, че винаги ще има малки неща, които другите правят, които ще ни дразнят. Невъзможно е да намерим човек без такива “пороци”. Това в каква степен им позволяваме да ни лазят по нервите обаче говори за нашето психическо състояние в момента. Ако сте напрегнати и изнервени до краен предел, едно просто дъвчене на дъвка може да ви хвърли в пълен бяс. Помолете учтиво дразнещото поведение да се коригира. Може да се наложи да го направите повече от веднъж, ако е навик.

Най-кратко казано: решението е в комуникацията. По-добре да споделите нещо в зародиш, отколкото да го кажете в момента, в който вече избухвате от ярост. Проучвания показват, че връзките, които издържат на различни видове кризи, са богати на комуникация и в тях се спазват определени принципи, уговорени в самото начало на въпросната криза. Нещо като “кризистен договор”, който можете да “сключите” помежду си и на базата на него да решавате всички възникнали проблеми.

Важно! Възможно е оставането вкъщи за постоянно да ескалира вече нездравословни и токсични връзки. Ако сте жертва на домашно насилие, не се колебайте да се свържете със специалния телефон на УМБАЛСМ “Пирогов”  0700 40 150 – където денонощно можете да получите психологична помощ, консултация, подкрепа за план за осигуряване на безопасност и съдействие за осигуряване на помощ от органите на реда.

Спор няма, изправени сме пред криза с много повече от едно лице. Криза, която ще изпита не само решенията, които ще вземаме занапред, но и изборът ни на партньор, който сме направили в миналото. Важно е да се погрижите за вашия малък съюз, защото фокусирането над ежедневните проблеми бързо ще ви изтощи и тогава трябва да имате спокойно “място”, към което да се върнете. Когато всичко това свърши и сте успели да се съхраните като двойка, ще знаете че връзката ви е превъзмогнала едно истински значимо препятствие и ще оцелее и занапред.

Leave a Reply