Какво е солосексуалността?

Какво е солосексуалността?

Най-добрият секс партньор, който някога ще имаш – това си ти

Въпреки че вече сме 2020 година, мастурбацията остава тема табу. Нещо, за което не се говори открито. Повод за срам, дори. А е точно обратното – мастурбацията е нещо естествено, важно и представлява здравословен метод за така необходимата ни сексуална експресия. Тя е дотолкова задоволителна, че някои хора свободно се считат за “солосексуални” – предпочитащи да правят секс само със себе си, отколкото с партньор. Защото първата и най-важна връзка в живота ни, това е връзката, която имаме със себе си. От качеството на тази връзка зависи и качеството на евентуалните ни бъдещи отношения с други хора.

Секс ли е мастурбацията?

Всеки има своя концепция за това какво е и какво не е сексът. Как ще определим това понятие за себе си зависи от предишния ни житейски опит, от желанията и фантазиите ни, дори от културата, в която сме израснали. Определението за секс се изменя с времето. В миналото “секс” е било само това, което води до зачеване, но благодарение на контрацепцията, понятието се е развило доста отвъд тази биологична необходимост. В наши дни секс е по-скоро всяка интимна практика, която води до наслада, така че мастурбацията спокойно може да бъде приета като “секс със себе си”.

Има моменти и причини, в които повечето от нас биха избрали мастурбацията пред секса с партньор. Това е нормално – мастурбацията е бърза и лесна, докато сексът изисква взаимна страст, преговори (под една или друга форма) и време. Разбира се, ако човек е във връзка, то той трябва да се старае да култивира интимна атмосфера и пълноценен сексуален живот чрез комуникация с партньора си. Но дори и да няма партньор – пак трябва да се отнася така, дори само със себе си. Това, че искате да мастурбриате, не е нещо, от което трябва да се срамувате – нормално е! Тази солова връзка може само да ви помогне, в случай, че някой ден решите да споделите живота си с друг човек.

Пълната безопасност, която само ти можеш да си дадеш

Сексът и мастурбацията рядко се дискутират в семействата, още по-малко в училище. Когато се говори за тях, то е предимно в опит да се обезкуражи практикуването им, а това създава усещане за срам в ранна възраст – още повече, че всички имат нагона да го правят (особено мастурбацията). И докато сексът крие своите рискове – полово предавани болести, нежелана бременност и т.н., то мастурбацията не крие физическа заплаха, но въпреки това на нея се гледа с лошо око.

Най-хубавото на мастурбацията е, че е безопасна. Това е нещо, което контролираш на 100%, притежаваш всеки аспект от него и никой не може да ти го отнеме. Няма вина, няма срам. Това е перфектнният личен начин да се освободиш сексуално, колкото пъти пожелаеш.

Правилно ли го правя?

За разлика от секса, в мастурбацията има само един човек, който трябва да остане доволен, и това сте вие. Няма грешен начин на мастурбация, стига да не пречи на други аспекти от живота ви и да не ви наранява по някакъв начин. Можете да оптвате различни секс играчки или пък да се впуснете в различни жанрове еротика / порно.

Лошо ли е, ако не искам да го правя?

Имаме скрит вътрешен страх, че повечето неща, свързани с нашите сексуални желания, са лоши или ненормални. Бъдете спокойни. Всичко, което е наистина лошо, е описано в Наказателния Кодекс. Всичко друго сте свободни да изучавате или да НЕ изучавате, ако така желаете. 

Ако имате желание за мастурбация – това е ок. Ако нямате желание за мастурбация – това също е ок. Ако ви се прави секс – това е ок. Ако не ви се прави секс – също е ок. Мастурбацията с партньор е ок. Мастурбацията без оргазъм е ок. Мастурбирането със секс играчки е ок. Мастурбирането без тях е ок. Мастурбирането с порно или еротика е ок. Мастурбацията може да бъде медитативна. Мастурбацията може да включва фантазии с участието на други хора. Мастурбацията може да бъде вашият сексуален живот. Мастурбацията може да бъде абсолютно здрава и важна част както от връзката ви със себе си, така и от връзката между двама души.

Leave a Reply