Връзките с голяма разлика в годините – какво трябва да знаете

Връзките с голяма разлика в годините – какво трябва да знаете

Може ли разликата в годините между двама пълнолетни партньора да играе значителна роля в любовта, щастието и интимният им живот? И да, и не – това си е особена категория връзка, но в същината си не е по-различна от всяка друга.

Най-големият приоритет в дългосрочните връзки по принцип е съвместимостта и привличането. Копнеем за някого, който ни разбира, оценява ни и го е грижа за нас, над всичко друго. Понякога хората намират тези качества в най-неочакваните партньори. Но какво се случва, когато човекът, когото обичаш, е 10 или 15 години по-голям или по-малък от теб? Какви са често срещаните проблеми, с които се сблъскват тези двойки?

Разминаваме ли се в това къде се намираме в живота? Ти искаш деца, а аз – да се наживея!

Много хора се събират с партньори, които са близки до тяхната възраст – три до пет години разлика. Това се дължи предимно на социалната среда, която обитават. Не е рядкост обаче да има и двойки с десетилетия (или дори две-три) разлика помежду им. Пред тези хора има една основна пречка и това е липсата на съвместимост поради различния житейски опит, място в живота и планове занапред. Това може да включва изграждането на кариера, желание за пътуване и най-вече за създаването на семейство.

Един пример: ако сте на 25 и мечтаете за семейство някой ден, но проявите сериозен интерес към разведен 45 годишен партньор с деца-тийнейджъри от предишна връзка, трябва първо да разберете дали той би бил готов да има второ семейство и какво бихте направили, ако не е. Разбира се, може да е обратното – ако 30-40 годишен партньор желае да създаде семейство, но 20-25 годишната му/й половинка планира да следва висше образование и да гради кариера – тези разлики в житейските цели могат да затруднят една връзка, ако не бъдат обсъдени предварително.

Как ни виждат: като любовници или като баща и дъщеря / майка и син? 

Друга спънка в щастието на двойките с голяма разлика в годините могат да бъдат и евентуалните неудобни ситуации в социалната среда – например, когато някой помисли вашия партньор за ваш родител или дете. В началото може да е забавно или без значение, но когато се случва непрекъснато, това може да подейства на нервите и самочувствието на вас или вашата половинка. Независимо дали си резервирате хотел, пазарувате за дрехи или сте на ресторант, голямата разлика в годините може да се отразят на това как останалите хора гледат на вас – и трябва да прецените дали това е нещо, с което можете да живеете.

Тялото на 20 е различно от тялото на 40.

Разликата в годините ви може да не е видна в началния етап на връзката, но колкото по-голяма е тя, толкова повече трябва да се замислите за бъдещето ви заедно – и то в здравословен план. Здравето и естественият процес на остаряване ще окажат влияние върху съвместния ви живот и могат да са решаващи.

Разлика от 20 години означава, че когато единия от вас стане на 40, другият ще наближава възрастта за пенсия. Да, вярно е, че си на такава възраст, на каквато се чувстваш, но ако разликата в годините ви е твърде голяма, в някакъв момент съществува възможността да се превърнете от любовник в гледач. Такива връзки изискват постоянна отдаденост и истински безусловна любов, на която не е способен всеки!

Вземи си кака, да те отрака!

При правенето на любов нещата стоят малко по-различно. За разлика от създаването на дългогодишна връзка, интимният живот на хората със значима разлика помежду си е нещо, което може приятно да ви изненада! Обикновено има два плюса и за двата партньора – по-младият може да разполага с опита и да се наслади на безброй техники научени от своя любовник, докато по-възрастният се наслаждава на младостта и енергичността на своята млада половинка.

Разбира се, отново при по-голяма разлика в годините може да се стигне до момент, в който едната страна не желае или не може да предложи такова количество или качество на любов, каквото иска другата. Но погледнато в общ план, правенето на любов с по-възрастен партньор е нещо, което си заслужава да бъде опитано – и може да бъде наистина обогатяващо преживяване!

Да направиш така, че да проработи една връзка с голяма разлика в годините, всъщност е като всяка друга връзка – изисква много добра комуникация, постоянство, откровеност и усилие. Но когато обичаш истински, може да ти стане ясно, че любовта не само е сляпа – тя не може и да брои много добре!

Leave a Reply